İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Cumartesi ve Pazar günleri verilen altışar saatlik derslerden ve seminerlerden oluşan sınıf içi eğitim döneminden sonra, sınıfta verilen eğitimi başarıyla tamamlamış, gerekli şartları yerine getiren ve ilgili olan 18 katılımcı ile uygulamalı saha eğitimine geçildi. Eğitmenlerin danışmanlığında gerçekleşen üç aylık uygulamalı saha eğitimi sayesinde katılımcılar sınıf içi eğitimde edindikleri birikimleri pekiştirme ve ürün üretme fırsatı buldular. 18 kişi değişik kültürel gruplar üzerine, farklı konularda ve türlerde, kolektif veya bireysel çalışmalara başladı. 12 kişi üç ayın sonunda çalışmalarını tamamlayarak, uygulamalı saha eğitimi dönemini başarıyla bitirdi.
Ayrıca her ay Cezayir salonunda sahada uygulamalı eğitim katılımcıları için süpervizyon işlevi gören üç ayrı çalıştay yapıldı. Bu sayede katılımcılar aylık periyotlarla çalışmalarının gelişimini aktarma ve üstüne tartışma fırsatı buldu.
Uygulamalı Saha Eğitimi, projenin destekçilerinden olan İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun ev sahipliği yaptığı 24 Ocak’ta gerçekleşen sertifika töreni ile tamamlandı.
-
Bir ay süren Sınıf İçi Eğitim’in ardından, başarılı olan 18 katılımcıyla Uygulamalı Saha Eğitimi, üç danışman eğitmenin kılavuzluğunda başlamıştır. Her hafta yapılan eğitmen-katılımcı görüşmelerinde, katılımcıların araştırma konuları belirlenmiş, metodolojisi, yaklaşımı ve sınırları üzerine çalışılmış, çalışma akışları, takvimi ve Uygulamalı Saha Eğitimi sonunda çalışmalarını teslim edecekleri format (araştırma rapor, makale, film, fotoğraf portföyü vs.) kararlaştırılmıştır.
Eylül 2017 sonunda başlayan uygulamalı saha eğitiminin ilk çalıştayı 29 Ekim Pazar günü, saat 15.00’te Cezayir Toplantı Salonu’nda tüm Uygulamalı Saha Eğitimi Katılımcıları (USEK) ile birlikte yapılmıştır.
Aralık ayı sonuna kadar sürdürülecek USE süresince yapılması planlanan üç USE Çalıştayı’nın ilki olan bu toplantıda;
tüm katılımcıları bir araya getirerek, birbirlerinin çalışmalarından haberdar olmalarını sağlamak,
görüş ve deneyim alışverişinde bulunmalarına zemin oluşturmak,
uygulama sürecinde yaşadıkları güçlükler ve bunları aşma yolları hakkında konuşmak,
uygulama sürecinde projenin sağladığı lojistik destek hakkında kendilerini bilgilendirmek,
uygulamalı saha eğitimini sürdürmekte tereddütleri olan ve çekimser kalan katılımcıları cesaretlendirmek hedeflenmiştir.
USE Çalıştayı I’e 14 katılımcının yanı sıra proje ekibi ve eğitmenler katılmışlardır.
Eğitmenlerin moderatörlüğünde yapılan atölyede, öncelikle geçmiş bir ay süresince katılımcılarla birlikte yapılmış çalışmalara dair eğitmenler tarafından bilgi verilmiştir. Sonrasında, çalışmasında ilerlemiş katılımcılardan başlanarak, çalışmalarının konusu, neden bu konuyu seçtikleri ve geldikleri aşamayı anlatmaları istenmiştir. Her bir katılımcının konuşması sırasında, dinleyiciler, soru sormaya, tartışma açmaya ve katkıda bulunmaya teşvik edilmiştir. Herkesin konusuyla ilgili yapılan tartışmanın ardından, çalışmasında henüz ilerlememiş ve çekimser olan katılımcılar, kendi konularını orada belirlemişlerdir ve bu konular üzerine de aynı usulde tartışmalar sürdürülmüştür.
Bu anlamda, USE Çalıştayı I, neredeyse lisansüstü öğrencileri arasında yapılan bir kolokyum kadar zihin açıcı ve çalışmalar açısından işlevsel geçmiştir.
Ayrıca, üç saati aşan toplantının sonunda, proje ekibi tarafından, tüm katılımcılar, çalışmalarını sürdürecekleri üç ay boyunca ulaşım masraflarının proje tarafından karşılanacağı (aylık İstanbulkart ücreti formatında ödeme için aylık İstanbulkart ücreti fişi istenmiştir) hakkında bilgilendirilmiş ve fişi getirenlere ödemeler yapılmıştır. Son olarak, saha çalışmaları sırasında kullanmaları üzere USB flash bellekler dağıtılmış ve çalışmaları sırasında kullanmaları gereken teknik teçhizatın proje ekibinden temin edileceği konusunda bilgi verilmiştir.
-
29 Ekim Pazar günü, saat 15.00’te Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan USE Çalıştayı I’in ardından geçen bir ay süresince, sürdürülen saha çalışmaların ilerleme kaydedilmiş, çoğu katılımcının çalışmalarında bir yandan yöntem e çalışmaların sınırı oturtulmaya başlanmışken, geç başlayan katılımcıların ise çalışmalarının sınırı, formatı, yaklaşımı ve yöntemi üzerine birlikte çalışılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde, uygulama hattı, çerçeve, görüşmelerin yaklaşımı ve başlangıç noktası ve sorular üzerine çalışılmışken, içerik incelemelerinde de aynı şekilde sınırlar, yaklaşım ve verilerin dökümünün nasıl yapılacağı üzerine çalışılmıştır. Eğitimciler, tüm çalışmaların yazım sürecini başlatmak için katılımcıları teşvik etmişlerdir.
26 Kasım 2017, Pazar günü, Cezayir Toplantı Salonu’nda saat 14:30-16:00 arasında, Aralık ayı sonuna kadar sürdürülecek USE süresince yapılması planlanan üç USE Çalıştayı’nın ikincisi yapılmıştır. Bu toplantıda;
tüm katılımcıların, çalışmalarının gidişatını herkesin katıldığı bu toplantıda gözden geçirmeleri,
uygulama sürecinde yaşadıkları güçlükler ve bunları aşma yolları hakkında konuşmaları, diğer eğitimciler ve katılımcıların görüşlerini almaları
uygulama sürecindeki yorgunluk, duygusal/zihinsel tıkanma, motivasyon eksikliği gibi engelleri biraraya gelerek aşmaları,
çalışmaları süresince yol masrafları ve teknik teçhizat kullanımı hakkında proje ekibi tarafından bilgilendirilmeleri hedeflenmiştir.
USE Çalıştayı II’e 10 katılımcının yanı sıra tüm proje ekibi ve eğitmenler katılmışlardır.
Eğitmenlerin moderatörlüğünde yapılan atölyede, öncelikle geçmiş bir ay süresince katılımcılarla birlikte yapılmış çalışmalara dair eğitmenler tarafından bilgi verilmiştir. Sonrasında, çalışmasında ilerlemiş katılımcılardan başlanarak, çalışmalarının konusunu hatırlatmaları, geçtiğimiz yaklaşık iki aylık süredeki yolculuklarını anlatmaları istenmiştir. Çalıştay, çalışmalarının yöntemi ve uygulamada karşılaştıkları sorunlar, görüşmelerin düzenlenmesi, yazım süreci ve bu süreçteki sorunları, zamanlama/çalışma takvimi ve yaşadıkları genel sorunlar hattında yürütülmüştür.
Her bir katılımcının konuşması sırasında, dinleyiciler, bir önceki Çalıştay’da olduğu gibi, soru sormaya, tartışma açmaya ve katkıda bulunmaya teşvik edilmiştir. Katılımcılar, sahada uygulamalar sırasında, özellikle yöntem konusunda pek sıkıntı yaşamadıklarını ifade etmişlerdir.
Ayrıca, yaklaşık iki toplantının sonunda, proje ekibi tarafından, tüm katılımcılar, yol ödemeleri ve teknik teçhizat kullanımı konusunda bilgi verilmiştir.
-
23 Aralık 2017, cumartesi günü, saat 14.00’te Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan üçüncü USE Çalıştayı’nda, yüzyüze eğitimin hemen ardından başlayan ve üç ay süren uygulamalı saha eğitimi süresince, katılımcıların tamamlamak üzere oldukları çalışmalarının sunumu yapıldı.
Bu çalıştayda;
tüm katılımcıların, çalışmalarının ham taslak halini sunmaları,
tamamlanmak üzere olan çalışmalara dair diğer katılımcıların ve eğitmenlerin görüşlerini ve katkılarını alabilmek,
teslim edilecek tarih ve biçime dair bilgilendirme yapmak,
projenin bu eğitim sürecine dair katılımcıların görüşlerini ve değerlendirmelerini almak amaçlanmıştır.
USE Çalıştayı III’e 13 katılımcının yanı sıra tüm proje ekibi ve eğitmenler katılmışlardır.
Çalıştay, eğitimcilerin süreci özetleyen ve yapılacak sunumların çerçevesini belirleyen konuşmalarıyla açıldı. Eğitmenlerin moderatörlüğünde yapılan atölyede, önceki çalıştaylarda olduğu gibi geçmiş bir ay süresince katılımcılarla birlikte yapılmış çalışmalara dair bilgi verildi. Ardından, çalıştaya katılan her USEK (Uygulamalı Saha Eğitimi Katılımcısı), saha sürecinin ve katıldıkları projenin kendi çalışmalarına katkısını değerlendirdi. Sonrasında, her bir USEK çalışmasını sundu, sorulan soruları yanıtladı ve diğer katılımcıların değerlendirmelerini dikkate aldı.
Değerlendirmelerden anlaşılmaktadır ki, projenin, amatör araştırmacıların akademik araştırma formasyonuna/bakışına dair kanaat edinmelerini sağlamak amacı gerçekleşmiştir. Zira, her bir USEK kendi çalışmaları sırasında akademik yaklaşım, usül, dil, konum ve yöntem bakımından yaşadıklarını (sınırlılıklar ve imkanlar bakımından) değerlendirebilmiş, kendi çalışmalarının eleştirisini yapabilmiş, en önemlisi çalışmalarını tamamlayabilmişlerdir.
Her bir USEK, diğer katılımcıların ve eğitmenlerin çalıştaydaki değerlendirme ve katkılarını dikkate alarak çalışmalarına son halini verdikten sonra, 1 Ocak 2018 günü teslim edeceklerdir.